Середньорічний приріст вилову риби перевищив показник приросту світового населення


Середньорічний приріст вилову риби перевищив показник приросту світового населення

У 2010 році рибальство та аквакультура поставили в світовому масштабі порядку 148 млн. тонн риби (загальною вартістю 217,5 млрд. дол США), з яких 128 млн. тонн було використано для харчового споживання; згідно з попередніми даними, в 2011 році обсяг виробництва риби зріс до 154 млн. тонн, з яких 131 млн. тонн був спрямований на виробництво харчової продукції. На тлі стійкого зростання виробництва риби та вдосконалення каналів її розподілу світовий обсяг пропозиції харчової риби за останні 50 років суттєво зріс, показавши в період 1961-2009 років середньорічний приріст в 3,2% і перевищивши показник приросту світового населення, що становив 1,7% у рік.

Світовий обсяг пропозиції харчової риби на душу населення збільшився з середнього показника в 9,9 кг (в еквіваленті живої ваги) в 1960-і роки до 18,4 кг в 2009 році, а попередні оціночні дані за 2010 рік вказують на подальше зростання обсягу споживання риби до 18,6 кг. З 126 млн. тонн риби, добутої для людського споживання в 2009 році, найнижчий показник споживання риби був відзначений в Африці (9,1 млн. тонн, або 9,1 кг на людину), в той час як на частку Азії припало дві третини загального обсягу споживання - 85,4 млн. тонн (20,7 кг на людину), з яких 42,8 млн. тонн було спожито поза Китаєм (15,4 кг на людину). Відповідні показники споживання риби на душу населення для Океанії, Північної Америки, Європи, Латинської Америки та Карибського басейну склали відповідно 24,6 кг, 24,1 кг, 22,0 кг і 9,9 кг. Хоча річний обсяг споживання рибопродуктів на душу населення стабільно зростав у країнах, що розвиваються (з 5,2 кг в 1961 році до 17,0 кг в 2009 році) і в країнах з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства (4,9 кг в 1961 році до 10,1 кг в 2009 році), він як і раніше значно нижче, ніж у більш розвинених регіонах, хоча розрив між ними скорочується. Значна частка споживання риби в розвинених країнах припадає на імпорт, і, враховуючи стійкість попиту і зниження внутрішнього виробництва рибопродуктів (у 2000-2010 роках це зниження склало 10%), в найближчі роки прогнозується зростання залежності цих країн від імпорту, зокрема з країн, що розвиваються.

Джерело: Food and Agriculture Organization



Сподобалась новина? Поділіться нею в соц. мережах!


Ключові теги: голод, вода

Рекомендуємо переглянути:


Інформація

Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости , не можуть залишати коментарі до цієї публікації.