Демографія голоду
За даними World Health Organization, щодня 24 тис. осіб помирають від голоду або хвороб, безпосередньо пов'язаних з голодом. Вчені організації вважають, що голод є загрозою для здоров'я людей: він є головною причиною понад третини дитячих смертей і 10% захворювань на планеті. Переважна більшість випадків голоду в світі викликана хронічною бідністю, протягом довгого часу існуючої в даному регіоні. Лише в приблизно 5-10% випадків голод викликають стихійне лихо (наприклад, повінь або посуха), збройний конфлікт, економічні кризи, тощо.
Хронічний голод став причиною уповільненого розвитку багатьох країн світу, оскільки в них виростають нездорове і малоосвічене покоління (у 2002 році ЮНІСЕФ опублікувало результати масштабного дослідження, яке підтвердило стару істину - голодні діти вчаться значне гірше, ніж їх однолітки, що нормально харчуються). Дослідження, проведене в Пакистані, показало, що за умови покращення постачання бідних сімей продовольством, до школи йде на 4% більше хлопчиків і на 19% дівчаток. Там же було встановлено, що фермер, який отримав хоча б мінімальну (4 роки) шкільну освіта, виробляє на 8,7% більше продовольства, ніж його абсолютно безграмотний колега. Дослідження, проведене в Уганді, виявило ще одну важливу тенденцію - молода людина або дівчина, який закінчив (ла) середню школу, на 50% рідше заражаються "чумою 20 століття" - СНІДом. Для володарів вищої освіти можливість заразитися на 90% менше, ніж у їхніх неосвічених ровесників.
Сьогодні в світі виробляється на понад 20% більше калорій на чоловіка, ніж 30 років тому, незважаючи на те, що за цей період часу населення збільшилося на 70%.
Френсіс Лаппе, Джозеф Коллінз і Пітер Россет - автори книги "Голод в Світі: 12 Міфів", підкреслюють, що головною проблемою голоду є достаток їжі, а не її дефіцит. Нині на планеті виробляється достатньо продовольства для того, щоб забезпечити кожну людину раціоном в 3500 калорій на день. Сьогодні у світі виробляється стільки продуктів, що пересічна людина припадає приблизно 1,7 кг їжі в день - приблизно 800 гр продуктів, вироблених із зернових культур (хліб, макарони, каша, тощо), близько 0,5 кг фруктів та овочів, біля 400 гр м'яса , яєць, молока та ін. Проблема полягає в тому, що люди занадто бідні, щоб купувати собі їжу. Чимало "голодуючих" країни володіють достатніми запасами сільськогосподарських продуктів і навіть можуть експортують їх. І роблять це!
Кількість осіб, котрі страждають від недоїдання з кожним роком зменшується:
В 1990-1992 роках їх кількість становила 1 млрд чоловік (19% від світового населення)
В 1991-2001 рр. - 919 млн (15%)
В 2010-2012 - 868 млн (12% населення світу)
Слід звернути увагу і на розподіл споживання калорій за день на планеті. Різниця середніх значень показника між окремими країнами перевищує 2000 ккал/чол/день. Такі диспропорції викликає нерівномірний розподіл продовольчих ресурсів, обумовлене несправедливими умовами міжнародної торгівлі і бідністю. Розвинені країни споживають більше 3/4 світового продовольства, хоча в них проживає менше 15% населення Землі.
Фото: FAO
Сподобалась новина? Поділіться нею в соц. мережах!
Ключові теги: голод, проблеми людства
Рекомендуємо переглянути:
- Проблема голоду в світі
- Недоїдання в світі
- Сільське господарство - важливий інструмент в боротьбі з голодом
- Цілі тисячоліття в галузі розвитку
- До 2030 року від серцево-судинних хвороб помиратиме приблизно 23,5 млн чоло ...
Переглянули: 1881 чол. Kostyantin 0
Друк сторінки