Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь


Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Білий ведмідь досягає 3 м у довжину, а важить він 800-1000 кг. Підошви лап ведмедя покриті шерстю, щоб на льоду йому не було слизько. Природний ареал білого ведмедя знаходиться в Арктиці, на льоду біля моря, зустрічається він і майже біля північного полюса.
Живиться рибою і морськими тваринами. Біла шерсть допомагає ведмедю бути непомітним на снігу. Він навіть прикриває свій чорний ніс лапою, щоб не виділятися серед білого снігу.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

У ведмедя дуже хороший нюх: він чує свій «обід» на відстані 15-20 км. Вважається, що у білого ведмедя немає ворогів серед тварин. Самий головний його ворог - людина. Білий ведмідь - моторний і потайний хижак - не зупиниться ні перед чим, щоб втамувати свій голод, навіть якщо заради цього йому доведеться ризикнути життям.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Цілий рік ведмеді пов'язані c дрейфуючими морськими льодами, де полюють на тюленів - кільчасту нерпу, a також морського зайця. Вагітні самки залягають у барлогу до півроку, в окремі роки і ведмеді-самці залишаються на суші на кілька тижнів. Більша частина життя проходить в кочівлі, що пов'язана з пошуками відкритої води і корму. Ведмідь полює ударом пазуристою лапи. Кудлата шерсть ведмедя, просочену жиром, не намокає у воді. Шар підшкірного жиру дозволяє їм переносити достатньо високі морози.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Білий ведмідь має низький потенціал розмноження. Одна самка приносить перше потомство у 4-8 років, далі народжує лише один раз у 3 роки та має в кладці 1-3 ведмежат; протягом життя приносить не більш 10-15 дитинчат. При народженні ведмежа важить до 500 м, але вже через 2 місяці - 10 кг. Смертність серед ведмежат 10-30 %. Падіння чисельності звіра пов'язана з браконьєрським відстрілом ведмедів, a також c отруєнням пестицидами і забрудненням вод нафтою, що видобувається на шельфі. Потепління в Арктиці білому ведмедю теж не на користь - кромка плавучих льодів перебуває часом досить далеко від берега.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

У природних умовах білий ведмідь живе близько 19 років, максимум до 30 років. Для стеження за переміщеннями білих ведмедів застосовуються радіомаяки, але одягають нашийник c передавачем тільки медведицям.
Білі ведмеді харчуються головним чином тюленями, a морський лід для них служить як необхідна умова для полювання, парування і народження ведмежат. Зазвичай «царі Заполяр'я» можуть вбити один одного лише під час боротьби за самок. Вбивство заради прожитку менш поширене, вважає один з авторів дослідження Стівен Амстрап, співробітник американського Геологічного центру науки на Алясці.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

За 24 роки досліджень білих ведмедів біля моря Бофорта та 34 років у північно-західній Канаді вчені не зафіксували жодного випадку, коли білі ведмеді полювали, вбивали та їли інших білих ведмедів.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Однак у січні 2004 року вчені зіткнулися c першим таким випадком. Самець ведмедя напав на чужий барліг, вбив самку і, відтягнув її на кілька метрів та з'їв частину тіла.
Екологи наголошують, що це факт є наслідком глобального потепління, котре може призвести до неминучого - зникнення білих ведмедів до кінця століття.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Найбільшому з сухопутних хижаків планети потрібен плавучий лід, з якого він полює на тюленів. Вже сьогодні канадські ведмеді, що живуть в Гудзоновом затоці, починають відчувати на собі кліматичні зміни. Кожні 10 років площа арктичних льодів скорочується на 9 %. Вже до середини нашого століття, вважають фахівці, в цьому регіоні влітку може зовсім не залишитися льоду.
Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь

Найбільший сухопутний хижак - Білий ведмідь



Сподобалась новина? Поділіться нею в соц. мережах!



Рекомендуємо переглянути:


Внимание!Інформація

Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости , не можуть залишати коментарі до цієї публікації.